Aktualności
Słońce Hiszpanii
- Szczegóły
W ramach projektu STYLOWA ZAWODOWA ZSG zapraszamy was na tydzień kultury hiszpańskiej, który przeniesie nas w słoneczne rejony kolorowych barw i tęczowych smaków. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem pani Agnieszki Pawlak-Zubki, który jest dla nas wszystkich wspaniałym biletem w zagraniczną podróż!
W ciągu roku w Hiszpanii przeważają ciepłe i słoneczne dni. Pod tym pięknym niebem rozwija się wspaniały kraj, który słynie z pysznej kuchni, niesamowitego dziedzictwa kulturowego oraz leniwych chwil podczas sjesty.
Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana, ponieważ tworzą ją regiony
o odmiennych możliwościach kulinarnych wynikających z położenia geograficznego, tradycji oraz różnych dobrodziejstw natury. Aby poznać hiszpański smak należy wyruszyć w drogę pod niebem rozświetlonym słońcem za dnia i blaskiem gwiazd po zmroku. Hiszpańska kraina kryje wiele do odkrycia: Andaluzja – nadmorski region obfitujący w ryby i owoce morza. Słynne potrawy to spescaito frito (smażone sardele, gazpacho (chłodnik, w różnych odmianach), ajo blanco (chłodnik migdałowy), natomiast szynka jamon serrano (jabugo) to wysokiej jakości wyrób z mięsa świń rasy iberyjskiej. Region słynie również z tapas – tradycyjnych przystawek, oliwy z oliwek oraz tocino de cielo (deser na bazie daktyli, migdałów i pigwy). Aragonia – cieszy się popularnością potraw mięsnych (na bazie jagnięciny i dziczyzny) oraz wykorzystaniem czarnych trufli. Charakterystyczne elementy tej kuchni to przyprawy, wyśmienite w smaku brzoskwinie, bogactwo warzyw, szynka jamon serrano, kandyzowane owoce podawane na deser.
Sukces ZSG
- Szczegóły
W dniach 18-20 marca 2021 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się etap centralny XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, do którego zakwalifikowano 30 najlepszych uczniów z całej Polski. Naszą Szkołę reprezentowało dwóch uczniów: Dominika Modrzewska z klasy IVF i Jakub Kobus z klasy IVF. Nasi reprezentanci na każdym z etapów osiągali najwyższe lokaty. Ostatecznie Dominika zajęła III miejsca i tytuł laureata, Jakub V miejsce i tytuł laureata etapu centralnego Olimpiady, oboje otrzymali nagrody pieniężne i rzeczowe, a także indeks na wybrane uczelnie zapewniający im status studentów z pominięciem procesu rekrutacji. Udział Dominiki i Jakuba, w ścisłym finale Olimpiady oraz zdobyte przez nich bardzo wysokie lokaty, zaowocował przyznaniem nagrody specjalnej – Pucharu Przewodniczącego Komitetu Głównego XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności dla Najlepszej Szkoły - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
Obiad z Inca Garcilasso de la Vega i Miguel de Cervantes
- Szczegóły
Wielokulturowe podróże literacko-historyczne czyli obiad z Inca Garcilasso de la Vega i Miguel de Cervantes
W ramach projektu WIE dokonaliśmy niezwykłych odkryć w naszej wielokulturowej Warszawie - stolicy pojednania. Tym razem tematem są wspólne dyskusje podczas spacerów, zakończone cennym obiadem literackim.
- Miguel de Cervantes
Polska i Hiszpania mają ciekawą, wspólną historię zarówno na polu polityczno-gospodarczym, jak i kulturowym, a w tym - kulinarnym! Nasz projekt dotyczący wielokulturowej Warszawy to bilateralne forum wymiany doświadczeń i poglądów dotyczących historii, a także kultury obu państw, a także wpływu Hiszpanii na kulturę całej Europy. Kto z nas nie zna przygód Don Kichot z La Manczy?
Dzień Otwarty 23.03.2021 - film
- Szczegóły
Dzień Otwarty online w ZSG 23.03.2021 - FILM
Nagranie z Dnia Otwartego Online z udziałem absolwentów – Karola Okrasy i Jarosława Uścińskiego (opis treści filmu dla osób z niepełnosprawnością w ramach dostępności cyfrowej):
Mazurek, czyli król wielkanocnego stołu
- Szczegóły
W ramach realizowania projektu WIE i inicjatywy Szkolnego Zespołu Wspierania Uzdolnionych WIELOKULTUROWY STÓŁ WARSZAWSKI - JARMARK ŚWIĄTECZNY prezentujemy wam dziś artykuł, w którym znajdziecie informacje na temat świątecznego ciasta, jakim jest mazurek, uważany za polski kołacz.Ale czy to prawda? Już sam pomysł na to ciasto pochodzi najprawdopodobniej ze wschodu, skąd dotarł do Polski razem z Turkami i innymi turcyzmami. Niektórzy twierdzą jednak, że ciasto pochodzi z Mazowsza, jako że jego nazwa pochodzi od słowa Mazur ‘ - czyli dawniej mieszkaniec Mazowsza. Mazurek to również odmiana utworu muzycznego, ale dziś...o słodkim mazurku mowa, jako, że czas Wielkanocy nadchodzi. Wesołych Świąt!
© Poniższy tekst oraz zdjęcia są chronione prawami autorskimi i zabronione jest kopiowanie całości oraz fragmentów, w celu rozpowszechniania, bez zgody autora.
Od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy świąteczny wypiek. W rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, jednak w polskiej tradycji kulinarnej zakorzenił się na stale w XVII wieku. Nieznane są okoliczności, w których turecki przysmak niespodziewanie zaczął pojawiać się na polskich stołach. Na pewno związane jest to z wojnami, jakie wieki temu Rzeczpospolita prowadziła z Turcją. Trzeba jednak wspomnieć o tym, że tam podawano go nie w całości, ale pokrojonego na niewielkie kawałki, podobnie jak serwuje się do dziś turecką baklawę. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu, a w zasadzie z jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków – mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan.
ROMANTYCZNE HORRORY
- Szczegóły
Witamy serdecznie na naszej artystycznej stronie i zapraszamy do obejrzenia spektaklu klasy II ap, przygotowanego przez : Adama Glegolskiego, Weronikę Gurynow, Malwinę Maśny,Kacpra Amerka Michała Skolimowskiego, Jacka Szydło, Stanisława Knapa, Filip Kubiszyna, Olę Potocką, Julię Godlewską, Agatę Kaczorowską, Adama Szelenbauma, Wojciecha Górskiego, Bartosza Palkowskiego, Noemi Włodarczyk.
Miłej "lektury" utrzymanej w stylistyce romantycznej frenezji!
Na horrory zaprasza klasa II APT z wychowawczynią Ewa Bielak.