Aktualności
EUROPEJSKIE MENU KORDIANA
- Szczegóły
W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „Warszawa stolicą pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności” realizujemy szkolny event warsztatowy „Europejskie menu Kordiana”. Wyobrażamy sobie, co Konrad mógł oglądać i jadać w trakcie swej podróży po Europie, zanim wrócił do kraju i wstąpił do Szkoły Podchorążych w Warszawie.
WŁOSKIE MENU KORDIANA I WIOLETTY
Dziś przenosimy się do aktu II, rozgrywającego się między innymi we włoskiej willi, a później na drodze. Wiemy, że Wioletta i Kordian spędzają tu wspólne wakacje i są kochankami. Zmysłowa gra Kordiana i Wioletty rozgrywa się na tle przepięknych, włoskich pejzaży.
Kulinarny spacer włoski: Smak w tradycji zaklęty
- Szczegóły
W ramach projektu STYLOWA ZAWODOWA ZSG zapraszamy na dwa tygodnie wirtualnej podróży, która tym razem przenosi nas do Włoch, kraju błękitnego nieba i słodkich smaków owocowej natury. Pani Agnieszka Pawlak-Zubka zabierze nas na cztery KULINARNE SPACERY W STYLU WŁOSKIM, z których każdy będzie jednocześnie prezentacją smaków tego pięknego kraju.
Dziś zapraszamy na pierwszy spacer.
WIELOKULTUROWY I TOLERANCYJNY STÓŁ EUROPEJSKI
- Szczegóły
WIELOKULTUROWY I TOLERANCYJNY STÓŁ EUROPEJSKI: TWÓRCY SKAMANDRA W PORTUGALII - KRAJU UCIECZKI I WYGNANIA
W ramach projektów: RETOPEA, Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne, WARS I SAWA, Stylowa Zawodowa przedstawiamy OBIAD CZWARTKOWY ZSG - 25.02.2021 cz.1
W 1940 roku poeta Julian Tuwim, wygnaniec (ofiara nietolerancji religijnej i ideologii totalitaryzmu faszystowskiego), jako przymusowy emigrant poznał kilkanaście zatłoczonych kafejek i barów Lizbony i Porto, poczuł klimat tego miasta i został ponoć zaproszony na obiad przez Mariano Olegario.
CZY TO PRAWDA? Nie wiemy, ale na pewno na gościnnym stole portugalskiego poety pojawiłaby się typowa dla lipcowych smaków Portugalii zupa pomidorowa z ziemniakami i kuminem - Sopa de tomate, być może również Gaspacho, a na pewno Cenoura com Sumo de Limao (smażona marchewka z czosnkiem i sokiem z cytryny) oraz ukochane Ovos Verdes, czyli smażone jajka faszerowane natką pietruszki lub lubianej przez Portugalczyków… kolendry! Brzmi ciekawie?
Julian Tuwim, znany ze swego upodobania do warzyw, na pewno byłby zadowolony, widząc tak skomponowane menu, prosto z warzyw „na straganie” w dniu targowym Porto.
SZKOLNY KONKURS „SŁODKA WALENTYNKA”
- Szczegóły
14 lutego został rozstrzygnięty konkurs „Słodka Walentynka”. Wydarzenie było skierowane do wszystkich uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie. Tematem przewodnim konkursu było promowanie zdrowego stylu życia odżywiania oraz rozwijanie pasji i zainteresowań cukierniczych uczniów. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu i ekspedycji słodkiego wyrobu cukierniczego o walorach prozdrowotnych. W zmaganiach udział wzięło 22 uczniów naszej szkoły. Profesjonalne Jury dokonało oceny wszystkich prac uwzględniając: walory prozdrowotne, dietetyczne, estetykę oraz inwencję twórczą.
Zapowiedź projektu"Europejskie menu Kordiana-wędrowca"
- Szczegóły
W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Warszawa miastem pojednania" sprawdzamy, jakie pyszności przywiózł Kordian ze swej wyprawy do Anglii. Realizujemy event "Europejskie menu Kordiana-wędrowca" i w kolejnych artykułach zaprezentujemy jego doświadczenia kulinarne, które zdobył w trakcie podróży po Europie.
Jako pierwsza merytoryczny komentarz do sytuacji przedstawia Weronika Gurynow z klasy II ap:
Kordian opuścił Dozorcę z wielkim rozczarowaniem. Pomyślał „Szkoda, że tak wygląda Świat. Pieniądze przestały być środkiem do celu, lecz już samym celem”. Idąc uliczkami Londynu i rozmyślając na temat odbytej rozmowy, stwierdził, że jedynym co poprawi mu humor jest filiżanka dobrej kawy z towarzystwem ciepłego puddingu lub chrupiącego shortbread’u. Wszedł więc do pierwszej spotkanej kawiarni, a czując woń świeżo upieczonego ciasta, na jego twarzy pojawił się lekki uśmiech.
Wyróżnienie w Konkursie Recytatorskim Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów
- Szczegóły
Z radością i dumą informujemy, że nasz uczeń Bartosz Palkowski z klasy II a p uzyskał zaszczytne wyróżnienie w prestiżowym, artystycznym, warszawskim konkursie recytatorskim Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów.
Bartosz wystąpił w konkursowej kreacji artystycznej jako wykonawca utworu "Warszawski wiatr" Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego. Gratulujemy wygranej i wkrótce udostępnimy zaszczytny dyplom festiwalowy.