Aktualności
Zapowiedź projektu"Europejskie menu Kordiana-wędrowca"
- Szczegóły
![Śniadanie Kordiana - pudding z kawą](/images/wie/kordian.jpg)
W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Warszawa miastem pojednania" sprawdzamy, jakie pyszności przywiózł Kordian ze swej wyprawy do Anglii. Realizujemy event "Europejskie menu Kordiana-wędrowca" i w kolejnych artykułach zaprezentujemy jego doświadczenia kulinarne, które zdobył w trakcie podróży po Europie.
Jako pierwsza merytoryczny komentarz do sytuacji przedstawia Weronika Gurynow z klasy II ap:
Kordian opuścił Dozorcę z wielkim rozczarowaniem. Pomyślał „Szkoda, że tak wygląda Świat. Pieniądze przestały być środkiem do celu, lecz już samym celem”. Idąc uliczkami Londynu i rozmyślając na temat odbytej rozmowy, stwierdził, że jedynym co poprawi mu humor jest filiżanka dobrej kawy z towarzystwem ciepłego puddingu lub chrupiącego shortbread’u. Wszedł więc do pierwszej spotkanej kawiarni, a czując woń świeżo upieczonego ciasta, na jego twarzy pojawił się lekki uśmiech.
Wyróżnienie w Konkursie Recytatorskim Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów
- Szczegóły
![Zdobywca wyróżnienia - Bartek Palkowski](/images/warsisawa/Bartek.jpg)
Z radością i dumą informujemy, że nasz uczeń Bartosz Palkowski z klasy II a p uzyskał zaszczytne wyróżnienie w prestiżowym, artystycznym, warszawskim konkursie recytatorskim Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów.
Bartosz wystąpił w konkursowej kreacji artystycznej jako wykonawca utworu "Warszawski wiatr" Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego. Gratulujemy wygranej i wkrótce udostępnimy zaszczytny dyplom festiwalowy.
Gotuj razem z nami
- Szczegóły
![Ciastko z ciecierzycy](/images/ekologia/ciastko.jpg)
Co Epikur wiedział o nas?
- Szczegóły
![Epikur - rzeźba przedstawiająca twarz filozofa](/images/warsisawa/epikur.jpg)
W ramach działalności Szkolnego Zespołu Wspierania Uzdolnionych w naszej szkole odbywają się warsztaty i poranki filozoficzne, w trakcie których młodzież poznaje "szkoły" hellenistyczne. Tym razem prezentujemy poranek dotyczący epikureizmu w nieco nowej, innowacyjnej formule - "Co Epikur wiedział o nas?"
Do obejrzenia prezentacji zaprasza pani Anna Lorek-Maciejuk - LINK
Portugalski smak natury
- Szczegóły
W ramach naszego projektu STYLOWA ZAWODOWA przygotowujemy się do wirtualnego obiadu, który tym razem przyrządzimy w stylu portugalskim, a gościć będą nas dwaj poeci. Zespól Wspierania Uzdolnionych i Zespół Promocji Ekologii przygotowują ten fascynujący dzień.
Poniżej prezentujemy artykuł pani Agnieszki Pawlak - Zubki na temat ekologicznej kultury kulinarnej Portugalczyków. Słońce, morze, owoce, jajka i …cieciorka!
![]() |
![]() |
Portugalski smak natury
Portugalia to wyjątkowy kraj z jedną z najbogatszych historii i tradycji na świecie. Różnorodność jest bezpośrednio związana z położeniem geograficznym oraz dziedzictwem kulturowym. Portugalia miała wpływ na inne kraje i jednocześnie wiele z nich czerpała. Wzajemne wpływy ukształtowały także dzisiejszy smak portugalskiej kuchni…
Synonimem portugalskiej kuchni są ryby. Ten kraj słynie z dorsza (bacalhau).
Tłusty czwartek
- Szczegóły
![Kreple woj. śląskie](/images/warsisawa/paczki2.jpg)
Z radością i smakiem przedstawiamy artykuł specjalnie przygotowany na "Tłusty czwartek", w którym dowiecie się, skąd wzięła się tradycja tych słodkich wypieków. Pączki – to przecież powszechny symbol Tłustego Czwartku. A dlaczego? Zapraszamy do lektury!
© Poniższy tekst oraz zdjęcia są chronione prawami autorskimi i zabronione jest kopiowanie całości oraz fragmentów, w celu rozpowszechniania, bez zgody autora.
Pączki – symbol Tłustego Czwartku
Początków tradycji Tłustego Czwartku należy szukać w czasach pogańskich. Wówczas uroczyście, m.in. poprzez objadanie się tłustymi potrawami, obchodzono zakończenie zimy i nadejście wiosny. W tamtym czasie znano już pączki, ale w zupełnie innej wersji niż ta współczesna. Pączki przygotowywano z ciasta chlebowego, gdzie nadzienie stanowiła słonina bądź boczek, a w smaku były one słone lub pikantne. Właśnie takie jedzono m.in. w starożytnym Rzymie, jednak po upadku Cesarstwa Rzymskiego przetrwały w kuchni – dzięki mnichom, którzy przejęli receptury i sami wyspecjalizowali się w wyrabianiu pączków.
Organizacja roku szkolnego
Podręczniki 2023/2024
Lista podręczników na kolejny rok szkolny już jest dostępna - TU
Doradztwo zawodowe
Szkolenie zawodowe dla uczniów klas drugich
8.04.2024 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Hala Selgros Piaseczno, odbyło się kolejne szkolenie zawodowe dla uczniów klas ...
Hotelarstwo
Błąd: Brak artykułów do wyświetlenia
Działania samorządu
Błąd: Brak artykułów do wyświetlenia