Aktualności
Warszawa - stolica pojednania
- Szczegóły
Z radością informujemy, że rusza kolejna edycja Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych, a wraz z tym prestiżowym przedsięwzięciem miejskim Biura Edukacji również nasz projekt, który został zakwalifikowany przez Urząd Miasta Warszawy. W tym roku będziemy realizować niezwykle cenny, społeczny i humanitarny projekt „Warszawa-stolica pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności. Cykl wykładów, wycieczek i eventów dla uczniów technikum”.
Celem projektu jest zapoczątkowanie wszechstronnego, interdyscyplinarnego zbadania tradycji wielokulturowej, twórczej Warszawy (pozostałej po przedwojennej kulturze miejskiej) w kontekście dialogu społecznego, szacunku i tolerancji. |
Już wkrótce będziemy Was informować o naszych niezwykłych spotkaniach, przede wszystkim on line oraz zachęcać do podejmowania wyzwań w wirtualnej rzeczywistości, dopóki nie wrócimy do świata bez uwarunkowań pandemicznych.
Konkurs Języka Angielskiego - wyniki
- Szczegóły
Już po raz trzeci w okresie przedświątecznym Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego miał przyjemność zaprosić inne warszawskie szkoły średnie do udziału w Międzyszkolnym Konkursie Języka Angielskiego „Tradycje Świąt Bożego Narodzenia w krajach anglojęzycznych,” który patronatem objęła Pani Dyrektor Marzena Cieślak.
W konkursie w tym roku wzięło udział 10 szkół:
Portugalia do zjedzenia
- Szczegóły
PORTUGALIA DO ZJEDZENIA CZYLI PODRÓŻ DO „NIEBIESKIEJ KRAINY LEKKICH ZUP”
Czy znacie Portugalię? Z jakimi postaciami, krajobrazami i smakami kojarzy się wam ten przepiękny kraj?
W ramach naszego projektu Stylowa zawodowa ZSG przenosimy się w styczniu do pachnącej świeżymi owocami i porto… Portugalii. Od dziś będziemy was zabierać w krainę portugalskich pejzaży kulturowych za sprawą wspaniałej książki Bartka Kieżuna „Portugalia do zjedzenia”, w której odnajdujemy fascynujące opowieści o kulturze i smakach kulinarnych Portugalii.
Co autor mówi w swej książce o tym kraju? „W Portugalii miałem poczucie totalnego zaopiekowania. Poczucie czułości. Ci ludzie są mili, dlatego, że są mili. A nie dlatego, że coś ode mnie chcą. To było zachwycające. Mam wrażenie, że właśnie takie są portugalskie kulinaria.”
FOTO: WAB
Zapraszamy więc do śledzenia naszej wyprawy z książką, bowiem chcemy „ugotować” i „zjeść” Portugalię, poznając jednocześnie jej historię, miejsca ciekawe i ważne, wybitne osobowości oraz Polaków, którzy Portugalię pokochali, a nawet „zjedli”, zachwyceni feerią smakowitych zup, oszałamiających swymi smakami, a także… prostymi i zdrowymi składnikami. Portugalia to kraj potraw z owoców, warzyw (np. Cenoura com Sumo de Limao czyli smażona marchewka z czosnkiem i sokiem z cytryny), sardynek Sardinas Assadas) , różnorodnych aranżacji z jajek (np. Ovos verdes czyli smażone jajka faszerowane natką pietruszki) czy ukochanego przez wszystkich ciasteczka Pastéis de Nata, wina porto oraz ostrego sosu piri-piri. Próbowaliście?
CO UGOTOWAĆ I ZJEŚĆ - „KONIECZNIE”?
Kawa i herbata po turecku
- Szczegóły
Dziś specjalny dzień, taki grudniowy, biały i mroźny... A my latającym dywanem zabieramy Was do krainy wykwintnych napojów i prezentujemy dwa smakowe hity - kawa i herbata "po turecku".
W śródziemnomorskiej, słodkiej krainie ciastek, herbaty, kotów i baśni
- Szczegóły
Jakie jest to ciasto ? Po naciśnięciu łyżeczką z ciasta wylewa się mleko, a z góry spływa karmel!
TRILECE zostało stworzone na wzór meksykańskiego ciasta tres leches. Oczywiście wersja turecka różni się nieco od oryginału, gdyż została przekształcona specjalnie na potrzeby tureckiego rynku.Najlepsze TRILECE zjecie w Stambule, mieście, które jest królestwem kotów! Kedi (kot), anne (mama) i çay (herbata) to jedne z tych słów, które z łatwością można usłyszeć podczas spaceru wzdłuż tureckiej ulicy. Ich wszechobecność to najlepszy dowód na to, że w kulturze tureckiej – oprócz rodziny i obowiązkowej herbatki w szklance o kształcie tulipana – istotne znaczenie mają także zwierzęta, a konkretnie koty. Dlaczego w Turcji jest tyle kotów?
WIELKA czyli Poznańska w Warszawie
- Szczegóły
W ramach naszego projektu #StylowaZawodowaZSG - zapraszamy Was na grudniowy spacer!
Ulica Poznańska, zwana dawniej Wielką, to jedna z najciekawszych ulic Warszawy, która do dziś przyciąga amatorów kulinarnych rozkoszy. Poszukiwacze „apetycznych” i architektonicznych przygód cenią sobie niepowtarzalna atmosferę okolicy, historyczną zabudowę i wyjątkowy klimat ulicy Poznańskiej, zwłaszcza, że mieści się w tym "smakowo-kulturowym" zagłębiu właśnie nasza szkoła - najstarsza gastronomiczna szkoła w Warszawie, jedna z najstarszych w Polsce, z ogromnymi tradycjami i renomą.
Organizacja roku szkolnego
Podręczniki 2023/2024
Lista podręczników na kolejny rok szkolny już jest dostępna - TU
Doradztwo zawodowe
Szkolenie zawodowe dla uczniów klas drugich
8.04.2024 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Hala Selgros Piaseczno, odbyło się kolejne szkolenie zawodowe dla uczniów klas ...