Aktualności
Wizyta w Pałacu
- Szczegóły
SZKOLNA PODRÓŻ DO CZASÓW DOBY STAROPOLSKIEJ, CZYLI WIZYTA W MUZEUM PAŁACU KRÓLA JANA III W WILANOWIE.
Królewski Wilanów jest nieocenionym świadkiem ponad 300-letniej historii. Zmieniały się czasy, tradycje, obyczaje i trendy, a wilanowski pałac wciąż istniał, stając się domem dla wielu znamienitych rodów.
Dnia 18.11.2021r. odbyliśmy wspaniałą podróż do muzeum w Wilanowie, dzięki zaangażowaniu naszej Pani dyrektor Marzeny Cieślak, mieliśmy możliwość poznać jego niezwykle bogata przeszłość. Dzięki temu udało nam się odtworzyć kulinarną historię z XVIIw.
Kuchnia staropolska pełna była kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawiane były wyraźnymi smakami Wschodu. Odwiedzając królewski Wilanów doświadczyliśmy staropolskiej gościnności wyrażającej się w życzliwości i otwartości. Kultura staropolska stanowi nasze dziedzictwo narodowe, o które się troszczymy i staramy wyobrazić jak to było dawniej.
Dzięki Villa Intrante możemy nie tylko wspominać XVIIw., ale również starać się odtworzyć potrawy z tamtego okresu. Dzięki przepisom z pierwszych książek kucharskich i ich zrekonstruowaniu udało nam się odtworzyć danie główne tzw. Bigosek. Co dla nas w teraźniejszych czasach przychodzi na myśl o przepysznym daniu z kapusty i mięsa, jednak dawniej słysząc słowo Bigosek miało się na myśli potrawę z kapusty faszerowanej rybami serwowaną z sezonowymi dodatkami. Na deser mieliśmy możliwość skosztować Arkas z Potaziem śliwkowym. Była to wspaniała przygoda kształtująca naszą wiedzę na temat postrzeganiu historii kuchni.
Poniżej fotorelacja z wycieczki
Stefan Wyszyński - Prymas Tysiąclecia
- Szczegóły
KONKURS HISTORYCZNO - RELIGIJNY: „STEFAN WYSZYŃSKI - PRYMAS TYSIĄCLECIA”
W poniedziałek (15 listopada) w bibliotece szkolnej pani dyrektor Marzena Cieślak oraz nauczyciele historii i religii: Monika Stempień, Paweł Stadnicki oraz Anna Żurawska wręczyli dyplomy i nagrody książkowe laureatom konkursu.
Zwycięzcą został Rafał Sikorski z klasy 4a TGH. Kolejne miejsca zajęli: Wiktoria Grygiel z klasy 4i TGH i Filip Fergin z klasy 3hp TGH. Wyróżnienie otrzymał Jakub Domański z klasy 4b TGH. Gratulujemy! Zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.
tekst: Monika Stempień; zdjęcia: Grażyna Piątkowska
Projekt Krokus
- Szczegóły
W poniedziałek (15 listopada) klasa 3h TGH wraz z wychowawczynią Moniką Stempień rozpoczęła projekt „Krokus”. Jest to irlandzka inicjatywa, w której uczestniczą państwa europejskie. Organizatorem projektu jest Holocaust Education Trust Ireland. W Polsce koordynatorem działań jest Żydowskie Muzeum Galicja z Krakowa.
Za nami pierwszy etap - wprowadzenie do projektu. Posadziliśmy na dziedzińcu szkolnym cebulki żółtych krokusów, które zakwitną wczesną wiosną. Upamiętniamy w ten sposób 1,5 miliona dzieci zamordowanych w czasie II wojny światowej. Żółte kwiaty mają przypominać Gwiazdę Dawida, którą Żydzi musieli nosić podczas niemieckiej okupacji.
Przed nami kolejne etapy projektu. Będziemy rozmawiać o Shoah, tolerancji, szacunku, integracji. Zapraszamy wiosną na nasze szkolne podwórko - mam nadzieję, że 25 krokusów zakwitnie!
Tekst: Monika Stempień
Zdjęcia: Dominika Majewska, Angelika Słodek
Szkoła do hymnu
- Szczegóły
W środę 10 listopada Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego po raz kolejny uczestniczył w ogólnopolskiej akcji „Szkoła do hymnu”, organizowanej przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Punktualnie o symbolicznej godzinie 11:11 cała społeczność szkolna wspólnie odśpiewała „Mazurka Dąbrowskiego”. Z uwagi na trwający stan epidemii, hymn odśpiewano w klasach, przy zachowaniu wszelkich zasad bezpieczeństwa. Dodatkowo został on też odtworzony przez szkolny radiowęzeł.
Na szkolnym korytarzu przygotowano gazetkę, która przedstawiała historię powstania hymnu, informacje o jego autorze oraz pierwotną i współczesną jego wersję.
Pieśń ta, napisana przez Józefa Wybickiego w 1797 roku, przez wiele lat towarzyszyła naszym rodakom w kraju i na emigracji. Przywoływała sylwetki bohaterów narodowych, krzepiła serca, wzywała do walki o wolność. Stała się jedną z najważniejszych pieśni narodowych, choć jej wykonywanie w czasie zaborów było zakazane. Po odzyskaniu niepodległości, w 1927 roku „Mazurek Dąbrowskiego” został oficjalnie ogłoszony hymnem państwowym.
Hymn narodowy zawsze towarzyszy ważnym wydarzeniom i świętom. Wspólne śpiewanie tej pieśni jednoczy Polaków, jest okazją do wyrażenia uczuć patriotycznych i budowania poczucia więzi.
Uroczystym śpiewem „Mazurka Dąbrowskiego” my, uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy ZSG, uczciliśmy 103. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. 11 listopada 1918 r. Państwo Polskie narodziło się na nowo. Po rozbiorach i 123 latach niewoli Polska powróciła na mapę świata i mogła się odbudowywać i rozwijać.
Wspólne odśpiewanie Hymnu Narodowego było wyrazem naszej wspólnoty i miłości do Ojczyzny oraz doskonałą lekcją patriotyzmu.
Zawodowcy stawiają na rozwój!
- Szczegóły
9 października 2021 r. nauczyciele przedmiotów zawodowych wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zaczęło się niewinnie - od filiżanki aromatycznej kawy w doborowym towarzystwie. Grono pedagogiczne z pasją i zaangażowaniem dyskutowało na temat genezy kuchni polskiej oraz produktów i dań regionalnych. Nie łatwo było dojść do pełnego porozumienia - gdy przy jednym, potwornie długim stole zasiądzie niemal dwudziestu pasjonatów kuchni, nawet największa oczywistość okazuje się tematem godnym zażartej dyskusji.
Przed rozpoczęciem części praktycznej uczestnicy warsztatów zwiedzili ogrody, znajdujące się na tyłach budynku. Stare, dawno zapomniane odmiany roślin - niegdyś porządnych i powszechnie używanych, wzbudziły niemałe zainteresowanie. Trudno się dziwić - w końcu nie codziennie ma się okazję zobaczyć warzywa uprawiane na ziemiach polskich kilkadziesiąt lat temu.
Część praktyczna, na którą wszyscy z niecierpliwością czekali, była prawdziwą inspiracją. Nauczyciele, podzieleni na grupy, przygotowali cztery dania inspirowane tradycyjną kuchnią polską. Gotowe potrawy zachwyciły perfekcyjnie dopracowanym wyglądem i niebagatelnym smakiem.
Warsztaty były doskonałą okazją do zacieśnienia więzi w zespole zawodowców, ale przede wszystkim poszerzyły wiedzę naszych nauczycieli, którzy z pewnością wykorzystają zdobyte umiejętności podczas zajęć prowadzonych w ZSG Poznańska.
Poniżej fotorelacja
Ślubowanie uczniów w ZSG
- Szczegóły
W Dzień Edukacji Narodowej przedstawiciele klas pierwszych i drugich, Dyrekcja i Nauczyciele spotkali się w małej sali gimnastycznej. Wszyscy wzięli udział w podniosłej uroczystości ślubowania i przekazania Sztandaru Szkoły młodszym klasom. Uroczystość poprowadziła pani Ewa Skrońc-Bielak, odpowiedzialna za przygotowanie całej imprezy.
Pani Dyrektor Marzena Cieślak powitała zebranych i zwróciła się do uczniów klas pierwszych i drugich, którzy dzięki ślubowaniu zostaną pełnoprawnymi uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, szkoły z tradycjami, która od osiemdziesięciu pięciu lat kształci młodych ludzi, wyposaża ich w niezbędną wiedzę i umiejętności a jej uczniowie i absolwenci odnoszą krajowe i międzynarodowe sukcesy. Pani dyrektor wyraziła nadzieję, że klasy pierwsze i drugie będą kontynuować tę chlubną tradycję. Zaapelowała też, aby uczniowie nie bali się podejmowania wyzwań i korzystali ze wszystkich możliwości, które proponuje szkoła, rozwijali swoje umiejętności, pasje, zamiłowania i talenty, byli kreatywni i otwarci na ludzi, których tu spotykają – kolegów oraz nauczycieli. Życzyła, aby czas spędzony w szkole zapewnił wszystkim doskonały start w dorosłe życie.