Aktualności
Podsumowanie projektu 2021
- Szczegóły
Zapraszamy do zapoznania się z filmem ewaluacyjnym, w którym uczniowie opowiadają o swoich doświadczeniach w trakcie projektu Retopea.
Konkurs w Zawodzie Kucharz
- Szczegóły
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego serdecznie zaprasza do udziału w V Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap wojewódzki.
Szczegółowe informacje znajdują się w załącznikach:
Nasi stypendyści
- Szczegóły
Z wielką radością informujemy, że dwoje zeszłorocznych absolwentów naszej szkoły – Dominika Modrzewska i Jakub Kobus - otrzymało stypendium MEiN na rok szkolny 2021/22. Nagrodzeni uczniowie są laureatami Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Serdecznie gratulujemy!
Powodem do dumy są także dwie uczennice z klas trzecich – Weronika Gurynow (IIIap TGH) oraz Maria Małolepsza (IIIc TGH), które otrzymały w bieżącym roku szkolnym stypendium Prezesa Rady Ministrów za najwyższą średnią ocen w roku szkolnym 2020/21.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Powrót do Warszawy czyli Stolica w czasie okupacji
- Szczegóły
W ramach działań CEVA przygotowujemy konferencje varsavianistyczno-historyczne, współpracując z mediami kultury w Polsce. Dziś prezentujemy Wam spacer po Warszawie w czasie okupacji.
To był piękny wieczór….
25 listopada miłośnicy odkrywania historii Warszawy spotkali się na konferencji vasavianistycznej. Z powodu szalejącej w Polsce pandemii odbyła się ona online. Data spotkania była nieprzypadkowa…. 25 listopada, bowiem przypada święto kolejarzy i tramwajarzy oraz imieniny Erazma – patrona osiedla „Erazma”. Temat konferencji brzmiał: „Powroty do Warszawy czyli Stolica w czasie okupacji”.
Organizatorami spotkania był tarchomiński oddział TPW we współpracy z Centrum Edukacji Varsavianistycznej w ZSG im. prof. E. Pijanowskiego, Rada Osiedla ERAZMA, ZSG im. prof. E. Pijanowskiego. Prelegentami byli Krzysztof Gutowski historyk i pracownik Muzeum oraz pani Monika Stempień – nauczyciel z ZSG.
Spotkanie otworzyły i prowadziły panie: Magdalena Kubiak i Ewa Skrońc-Bielak. Następnie głos zabrał pan Krzysztof Gutowski. Opowiedział on o nieistniejącej już Kolei Jabłonowskiej, którą nazywano koleją karczewską. Była to wąskotorowa kolej dojazdowa na trasie z Jabłonny przez Warszawę do Karczewa i Starej Miłosny. Podobnie jak inne kolejki wąskotorowe, przez mieszkańców Warszawy była zwyczajowo nazywana „ciuchcią“. Pierwszy pomysł stworzenia kolei pojawił się pod koniec XIX wieku. W 1896 roku podanie o pozwolenie na budowę takiej linii z Jabłonny do centrum Pragi złożyli przedsiębiorcy z Ludwikiem Spiessem i Krzysztofem Kiersnowskim na czele. Początkowo linia miała biec wzdłuż Jagiellońskiej i Targowej na Grochów. Jednak ze względu na bezpieczeństwo, linię przez Pragę zaplanowano wzdłuż nabrzeża Wisły. W lutym 1897 roku zawiązano spółkę udziałową budowy kolei Jabłonna–Wawer, która uzyskała koncesję na budowę linii o napędzie parowym i rozstawie szyn 800 milimetrów. 10 grudnia 1900 roku uruchomiono pierwszy odcinek linii z Jabłonny do głównej stacji miejskiej Warszawa Most, położonej przy Moście Kierbedzia. Już 4 stycznia 1901 roku linię przedłużono do Wawra. Wówczas na trasie znajdowały się następujące przystanki: Jabłonna II, Jabłonna I, Buchnik, Buków, Dąbrówka Grzybowska, Henryków, Srebrna Góra, Żerań, Pelcowizna, Śliwice, Rogatka Petersburska, Warszawa Most, Rogatka Moskiewska, Grochów oraz Wawer. Główna lokomotywownia znajdowała się na Grochowie, w rejonie dzisiejszego ronda Wiatraczna. W 1902 uruchomiono nowy przystanek Piekiełko, a w 1903 uruchomiono bocznicę z Henrykowa wzdłuż ulicy Klasyków do Płud.
Wizyta w Pałacu
- Szczegóły
SZKOLNA PODRÓŻ DO CZASÓW DOBY STAROPOLSKIEJ, CZYLI WIZYTA W MUZEUM PAŁACU KRÓLA JANA III W WILANOWIE.
Królewski Wilanów jest nieocenionym świadkiem ponad 300-letniej historii. Zmieniały się czasy, tradycje, obyczaje i trendy, a wilanowski pałac wciąż istniał, stając się domem dla wielu znamienitych rodów.
Dnia 18.11.2021r. odbyliśmy wspaniałą podróż do muzeum w Wilanowie, dzięki zaangażowaniu naszej Pani dyrektor Marzeny Cieślak, mieliśmy możliwość poznać jego niezwykle bogata przeszłość. Dzięki temu udało nam się odtworzyć kulinarną historię z XVIIw.
Kuchnia staropolska pełna była kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawiane były wyraźnymi smakami Wschodu. Odwiedzając królewski Wilanów doświadczyliśmy staropolskiej gościnności wyrażającej się w życzliwości i otwartości. Kultura staropolska stanowi nasze dziedzictwo narodowe, o które się troszczymy i staramy wyobrazić jak to było dawniej.
Dzięki Villa Intrante możemy nie tylko wspominać XVIIw., ale również starać się odtworzyć potrawy z tamtego okresu. Dzięki przepisom z pierwszych książek kucharskich i ich zrekonstruowaniu udało nam się odtworzyć danie główne tzw. Bigosek. Co dla nas w teraźniejszych czasach przychodzi na myśl o przepysznym daniu z kapusty i mięsa, jednak dawniej słysząc słowo Bigosek miało się na myśli potrawę z kapusty faszerowanej rybami serwowaną z sezonowymi dodatkami. Na deser mieliśmy możliwość skosztować Arkas z Potaziem śliwkowym. Była to wspaniała przygoda kształtująca naszą wiedzę na temat postrzeganiu historii kuchni.
Poniżej fotorelacja z wycieczki
Stefan Wyszyński - Prymas Tysiąclecia
- Szczegóły
KONKURS HISTORYCZNO - RELIGIJNY: „STEFAN WYSZYŃSKI - PRYMAS TYSIĄCLECIA”
W poniedziałek (15 listopada) w bibliotece szkolnej pani dyrektor Marzena Cieślak oraz nauczyciele historii i religii: Monika Stempień, Paweł Stadnicki oraz Anna Żurawska wręczyli dyplomy i nagrody książkowe laureatom konkursu.
Zwycięzcą został Rafał Sikorski z klasy 4a TGH. Kolejne miejsca zajęli: Wiktoria Grygiel z klasy 4i TGH i Filip Fergin z klasy 3hp TGH. Wyróżnienie otrzymał Jakub Domański z klasy 4b TGH. Gratulujemy! Zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.
tekst: Monika Stempień; zdjęcia: Grażyna Piątkowska