„Gra w kolory czyli gotujemy z artystą”

 Konkurs fotograficzno-kulinarny na dania przygotowane z okazji rocznicy urodzin Pablo Picasso

Organizatorzy (Dyrekcja ZSG, Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych. Zespół ds. Promocji) ogłaszają konkurs dotyczący pokazania kuchni regionów hiszpańskich, przypomnienia egzotycznych  smaków, produktów i tradycji kulturowo – kulinarnych, w tym zakorzenionych na stałe w kulturze polskiej.

W związku z obchodami 140. rocznicy urodzin Pablo Picasso tematem wiodącym konkursu  będą „potrawy kolorowe i zdrowe”, których skład opiera się na warzywach, jarzynach, owocach, strączkach, nabiale i jajach.

Celem działań organizatorów jest promocja zdrowego stylu odżywiania, umiejętności artystycznych oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim jest pochodzenie i upodobania malarza -  filozofa, niezwykłej osobowości, twórcy-indywidualisty - Pablo Picasso.

A co Go łączy z Warszawą? O tym będziemy was cyklicznie informować.

  1. Organizatorzy główni:
  • Dyrekcja ZSG,
  • Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych,
  • Zespół ds. Promocji Szkoły
  • Zespół ds. Promocji Ekologii

Honorowy Patronat nad konkursem obejmuje dyrektor Marzena Cieślak.

Osoby odpowiedzialne: Ewa Bielak, Anna Fabisiak, Beata Kłos, Emil Bździuch

KONKURS HISTORYCZNO - RELIGIJNY: „STEFAN WYSZYŃSKI - PRYMAS TYSIĄCLECIA”

  Konkurs religijny - laureaci

 W poniedziałek (15 listopada) w bibliotece szkolnej pani dyrektor Marzena Cieślak oraz nauczyciele historii i religii:  Monika Stempień, Paweł Stadnicki oraz Anna Żurawska wręczyli dyplomy i nagrody książkowe laureatom  konkursu.

  Zwycięzcą został Rafał Sikorski z klasy  4a TGH. Kolejne miejsca zajęli: Wiktoria Grygiel z klasy 4i TGH i Filip Fergin z klasy 3hp TGH. Wyróżnienie otrzymał Jakub Domański z klasy 4b TGH. Gratulujemy! Zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.

                                                                                                tekst: Monika Stempień; zdjęcia: Grażyna Piątkowska

potrawa konkursowa

                 Pasja do gotowania i inspiracja smaków a przede wszystkim spełnianie marzeń młodych przyszłych kucharzy było tematem przewodnim I edycji Konkursu ZSG Poznańska ,,Spełniaj marzenia-gotuj z Poznańską". To konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych rozpoczynających przyszłość adeptów sztuki kulinarnej.

                Zgodnie z przyjętą formułą Konkursu o miano zwycięzcy rywalizowali młodzi Uczniowie klas ósmych Szkół Podstawowych. Zmagania młodych przyszłych kucharzy obejmowały przygotowanie potrawy śniadaniowej z uwzględnieniem dania gorącego i obowiązkowym wykorzystaniem: mleka, mąki, jaj i truskawek. Pozostały dobór składników do wykonania potrawy był dowolny.

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji podsumowującej konkurs "Gotuj z Poznańską" (wyniki) - kliknij.

Klasa II ap pod opieką pani Ewy Bielak przystąpiła do Ogólnopolskiego Konkursu Polonistycznego "Fraszka"

Mamy następną, radosną wiadomość. Klasa II ap pod opieką pani Ewy Bielak przystąpiła do Ogólnopolskiego Konkursu Polonistycznego "Fraszka". Trzech uczniów zdobyło zaszczytne wyróżnienia, a cała klasa otrzymała dyplomy wzorowego uczestnictwa. Dodatkowo, wyróżniony Kacper Amerek został uhonorowany nagrodą książkową za najlepszy wynik na poziomie klasy.
Konkurs przeprowadzany jest przy współpracy merytorycznej z warszawskimi uczelniami wyższymi tj. z Uniwersytetem Warszawskim  i m.in. ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Ideą konkursu jest:
- szerzenie wśród młodzieży wiedzy z zakresu języka polskiego;
- propagowanie polskiej i zagranicznej literatury;
- aktywizacja miłośników języka polskiego poprzez prezentowanie i honorowanie ich dokonań.

Konkurs jest organizowany przez Stowarzyszenie Upowszechniania Wiedzy i Kultury Regionalnej „Pokolenie”. Warto czytać i analizować lektury!