Aktualności
W wielokulturowej kawiarence warszawskiej
- Szczegóły
W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Warszawa miastem pojednania" zapraszamy na "małą czarną" i "five-o-clock" w naszym międzynarodowym wydaniu.
Kiszonki w staropolskiej kuchni
- Szczegóły
W ramach działań Szkolnego Zespołu Wspierania Uzdolnionych oraz projektu szkolnego "Podróże Kordiana" przedstawiamy Wam niezwykle cenne wiadomości na temat naszych słowiańskich nawyków prozdrowotnych. Zwłaszcza teraz, kiedy pogoda jest zmienna, zobaczmy, jak nasi przodkowie radzili sobie z chorobami i wzmacniali odporność, a czynili to w niezwykle smaczny i racjonalny sposób! P.S. Kordian wraca już z europejskiej podróży do swego kraju i zajada się... polskimi kiszonkami! Zapraszamy do zapoznania się z artykułem p. Dominika Orłowskiego i życzymy zdrowia oraz smacznego!
Kiszonki – skarbem kuchni polskiej oraz panaceum na wszelkie choroby
Kolejna odsłona zajęć projektu "Postaw na rozwój"
- Szczegóły
W ramach projektu „Postaw na rozwój” uczniowie uczestniczyli w zajęciach z dietetyki.
Zapoznali się z zasadami dietetyki, metodyką pomiarów antropometrycznych, specyfiką żywienia dietetycznego i alternatywnego oraz warsztatem pracy dietetyka z pacjentem.
Każdy uczestnik projektu przeprowadzał wywiad żywieniowy, badania biometryczne pacjenta oraz dobierał mu odpowiedni rodzaj diety.
Wszyscy ugruntowali swoje przekonania dotyczące konieczności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia. Oprócz zajęć warsztatowych, uczniowie poznali komputerowy program dla dietetyków Kalmar. Układali jadłospisy dla siebie i „swoich pacjentów” na bazie poznanych wcześniej zasad.
Po zajęciach wszyscy potrafią ocenić źródła pokarmowe wybranych składników odżywczych oraz scharakteryzować zalecenia żywieniowe w wybranych stanach zdrowia.
EUROPEJSKIE MENU KORDIANA
- Szczegóły
W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „Warszawa stolicą pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności” realizujemy szkolny event warsztatowy „Europejskie menu Kordiana”. Wyobrażamy sobie, co Konrad mógł oglądać i jadać w trakcie swej podróży po Europie, zanim wrócił do kraju i wstąpił do Szkoły Podchorążych w Warszawie.
WŁOSKIE MENU KORDIANA I WIOLETTY
Dziś przenosimy się do aktu II, rozgrywającego się między innymi we włoskiej willi, a później na drodze. Wiemy, że Wioletta i Kordian spędzają tu wspólne wakacje i są kochankami. Zmysłowa gra Kordiana i Wioletty rozgrywa się na tle przepięknych, włoskich pejzaży.
Kulinarny spacer włoski: Smak w tradycji zaklęty
- Szczegóły
W ramach projektu STYLOWA ZAWODOWA ZSG zapraszamy na dwa tygodnie wirtualnej podróży, która tym razem przenosi nas do Włoch, kraju błękitnego nieba i słodkich smaków owocowej natury. Pani Agnieszka Pawlak-Zubka zabierze nas na cztery KULINARNE SPACERY W STYLU WŁOSKIM, z których każdy będzie jednocześnie prezentacją smaków tego pięknego kraju.
Dziś zapraszamy na pierwszy spacer.
WIELOKULTUROWY I TOLERANCYJNY STÓŁ EUROPEJSKI
- Szczegóły
WIELOKULTUROWY I TOLERANCYJNY STÓŁ EUROPEJSKI: TWÓRCY SKAMANDRA W PORTUGALII - KRAJU UCIECZKI I WYGNANIA
W ramach projektów: RETOPEA, Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne, WARS I SAWA, Stylowa Zawodowa przedstawiamy OBIAD CZWARTKOWY ZSG - 25.02.2021 cz.1
W 1940 roku poeta Julian Tuwim, wygnaniec (ofiara nietolerancji religijnej i ideologii totalitaryzmu faszystowskiego), jako przymusowy emigrant poznał kilkanaście zatłoczonych kafejek i barów Lizbony i Porto, poczuł klimat tego miasta i został ponoć zaproszony na obiad przez Mariano Olegario.
CZY TO PRAWDA? Nie wiemy, ale na pewno na gościnnym stole portugalskiego poety pojawiłaby się typowa dla lipcowych smaków Portugalii zupa pomidorowa z ziemniakami i kuminem - Sopa de tomate, być może również Gaspacho, a na pewno Cenoura com Sumo de Limao (smażona marchewka z czosnkiem i sokiem z cytryny) oraz ukochane Ovos Verdes, czyli smażone jajka faszerowane natką pietruszki lub lubianej przez Portugalczyków… kolendry! Brzmi ciekawie?
Julian Tuwim, znany ze swego upodobania do warzyw, na pewno byłby zadowolony, widząc tak skomponowane menu, prosto z warzyw „na straganie” w dniu targowym Porto.