Aktualności
Ze Skamandrytami w wielokulturowej kawiarni warszawskiej - część pierwsza
- Szczegóły
W ramach projektu WIE „Warszawa-stolica pojednania”oraz przygotowania do finału projektu o tolerancji RETOPEA spacerujemy po wielokulturowej Warszawie, odkrywając jej tajemnice. Dziś zapraszamy was na wiosenny spacer warszawski z poezją w tle. Poezją grupy, której pragnieniem było uczestnictwo i afirmacja życia w odrodzonej Polsce.
Dziś na poetycką kawę do kawiarni POD PICADOREM oraz na wiosenny spacer po Warszawie zaprasza nas Julian Tuwim. Oczywiście tramwajem również pojedziemy…
Konfederacja warszawska
- Szczegóły
RETOPEA to projekt, który bada różne sposoby myślenia o współistnieniu religijnym w różnych środowiskach oraz sposób, w jaki w przeszłości zawierano religijne traktaty pokojowe. Proponuje wykorzystanie zdobytych spostrzeżeń do pogłębienia myślenia o dzisiejszym pokojowym współistnieniu religijnym. W tym względzie RETOPEA opracowuje dokumentację jako narzędzie edukacyjne, które ma stymulować „uczenie się przez historię”.
W trakcie zajęć przygotowujących do realizacji projektu uczniowie wykorzystują różnorodne materiały umieszczone na stronie projektowej, analizując je utylitarnie w zakresie wykorzystania do pogłębienia wiedzy również o życiu codziennym. Założenia projektu łączą się z inicjatywa WIE „Warszawa miastem pojednania”, w tym dialogu religijnego i współistnienia różnych kultur.
Przedstawiamy wam nasz artykuł, w którym wykorzystujemy materiały RETOPEA - link do artykułu.
Religia jest od zawsze obecna w kulturze ludzkości. Niezależnie od tego, czy podążamy za tym kierunkiem, czy przeciwstawiamy się, nigdy nie możemy wykluczyć tego z naszego życia i społeczeństwa. Religia zawsze miała wielki wpływ na fundament cywilizacji. Ma wielki wpływ na zawarcie pokoju, ale także na prowadzenie wojny. W ciągu wieków to było ′′w modzie i niemodzie”. Dziś na Zachodzie żyjemy w społeczeństwie, które mocno wierzy w wolność religijną, ale też w wolność od religii. Niezależnie od przyszłości systemów religijnych i duchowości, możemy odczuć wpływ, jaki posiada wokół nas. Ponieważ „muzea to nowe kościoły”, wydaje się, że to sposób odpowiedni, aby wyświetlać obiekty z i w kontekście religijnym. Ale takie wystawy nie tylko znajdują się w ramach muzeum narodowego czy etnograficznego. Są też wyspecjalizowane muzea religijne, które często są pod patronatem pewnej wspólnoty religijnej.
Słońce Hiszpanii
- Szczegóły
W ramach projektu STYLOWA ZAWODOWA ZSG zapraszamy was na tydzień kultury hiszpańskiej, który przeniesie nas w słoneczne rejony kolorowych barw i tęczowych smaków. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem pani Agnieszki Pawlak-Zubki, który jest dla nas wszystkich wspaniałym biletem w zagraniczną podróż!
W ciągu roku w Hiszpanii przeważają ciepłe i słoneczne dni. Pod tym pięknym niebem rozwija się wspaniały kraj, który słynie z pysznej kuchni, niesamowitego dziedzictwa kulturowego oraz leniwych chwil podczas sjesty.
Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana, ponieważ tworzą ją regiony
o odmiennych możliwościach kulinarnych wynikających z położenia geograficznego, tradycji oraz różnych dobrodziejstw natury. Aby poznać hiszpański smak należy wyruszyć w drogę pod niebem rozświetlonym słońcem za dnia i blaskiem gwiazd po zmroku. Hiszpańska kraina kryje wiele do odkrycia: Andaluzja – nadmorski region obfitujący w ryby i owoce morza. Słynne potrawy to spescaito frito (smażone sardele, gazpacho (chłodnik, w różnych odmianach), ajo blanco (chłodnik migdałowy), natomiast szynka jamon serrano (jabugo) to wysokiej jakości wyrób z mięsa świń rasy iberyjskiej. Region słynie również z tapas – tradycyjnych przystawek, oliwy z oliwek oraz tocino de cielo (deser na bazie daktyli, migdałów i pigwy). Aragonia – cieszy się popularnością potraw mięsnych (na bazie jagnięciny i dziczyzny) oraz wykorzystaniem czarnych trufli. Charakterystyczne elementy tej kuchni to przyprawy, wyśmienite w smaku brzoskwinie, bogactwo warzyw, szynka jamon serrano, kandyzowane owoce podawane na deser.
Sukces ZSG
- Szczegóły
W dniach 18-20 marca 2021 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się etap centralny XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, do którego zakwalifikowano 30 najlepszych uczniów z całej Polski. Naszą Szkołę reprezentowało dwóch uczniów: Dominika Modrzewska z klasy IVF i Jakub Kobus z klasy IVF. Nasi reprezentanci na każdym z etapów osiągali najwyższe lokaty. Ostatecznie Dominika zajęła III miejsca i tytuł laureata, Jakub V miejsce i tytuł laureata etapu centralnego Olimpiady, oboje otrzymali nagrody pieniężne i rzeczowe, a także indeks na wybrane uczelnie zapewniający im status studentów z pominięciem procesu rekrutacji. Udział Dominiki i Jakuba, w ścisłym finale Olimpiady oraz zdobyte przez nich bardzo wysokie lokaty, zaowocował przyznaniem nagrody specjalnej – Pucharu Przewodniczącego Komitetu Głównego XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności dla Najlepszej Szkoły - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
Obiad z Inca Garcilasso de la Vega i Miguel de Cervantes
- Szczegóły
Wielokulturowe podróże literacko-historyczne czyli obiad z Inca Garcilasso de la Vega i Miguel de Cervantes
W ramach projektu WIE dokonaliśmy niezwykłych odkryć w naszej wielokulturowej Warszawie - stolicy pojednania. Tym razem tematem są wspólne dyskusje podczas spacerów, zakończone cennym obiadem literackim.
- Miguel de Cervantes
Polska i Hiszpania mają ciekawą, wspólną historię zarówno na polu polityczno-gospodarczym, jak i kulturowym, a w tym - kulinarnym! Nasz projekt dotyczący wielokulturowej Warszawy to bilateralne forum wymiany doświadczeń i poglądów dotyczących historii, a także kultury obu państw, a także wpływu Hiszpanii na kulturę całej Europy. Kto z nas nie zna przygód Don Kichot z La Manczy?
Dzień Otwarty 23.03.2021 - film
- Szczegóły
Dzień Otwarty online w ZSG 23.03.2021 - FILM
Nagranie z Dnia Otwartego Online z udziałem absolwentów – Karola Okrasy i Jarosława Uścińskiego (opis treści filmu dla osób z niepełnosprawnością w ramach dostępności cyfrowej):