Aktualności
Gotuj razem z nami
- Szczegóły
Co Epikur wiedział o nas?
- Szczegóły
W ramach działalności Szkolnego Zespołu Wspierania Uzdolnionych w naszej szkole odbywają się warsztaty i poranki filozoficzne, w trakcie których młodzież poznaje "szkoły" hellenistyczne. Tym razem prezentujemy poranek dotyczący epikureizmu w nieco nowej, innowacyjnej formule - "Co Epikur wiedział o nas?"
Do obejrzenia prezentacji zaprasza pani Anna Lorek-Maciejuk - LINK
Portugalski smak natury
- Szczegóły
W ramach naszego projektu STYLOWA ZAWODOWA przygotowujemy się do wirtualnego obiadu, który tym razem przyrządzimy w stylu portugalskim, a gościć będą nas dwaj poeci. Zespól Wspierania Uzdolnionych i Zespół Promocji Ekologii przygotowują ten fascynujący dzień.
Poniżej prezentujemy artykuł pani Agnieszki Pawlak - Zubki na temat ekologicznej kultury kulinarnej Portugalczyków. Słońce, morze, owoce, jajka i …cieciorka!
Portugalski smak natury
Portugalia to wyjątkowy kraj z jedną z najbogatszych historii i tradycji na świecie. Różnorodność jest bezpośrednio związana z położeniem geograficznym oraz dziedzictwem kulturowym. Portugalia miała wpływ na inne kraje i jednocześnie wiele z nich czerpała. Wzajemne wpływy ukształtowały także dzisiejszy smak portugalskiej kuchni…
Synonimem portugalskiej kuchni są ryby. Ten kraj słynie z dorsza (bacalhau).
Tłusty czwartek
- Szczegóły
Z radością i smakiem przedstawiamy artykuł specjalnie przygotowany na "Tłusty czwartek", w którym dowiecie się, skąd wzięła się tradycja tych słodkich wypieków. Pączki – to przecież powszechny symbol Tłustego Czwartku. A dlaczego? Zapraszamy do lektury!
© Poniższy tekst oraz zdjęcia są chronione prawami autorskimi i zabronione jest kopiowanie całości oraz fragmentów, w celu rozpowszechniania, bez zgody autora.
Pączki – symbol Tłustego Czwartku
Początków tradycji Tłustego Czwartku należy szukać w czasach pogańskich. Wówczas uroczyście, m.in. poprzez objadanie się tłustymi potrawami, obchodzono zakończenie zimy i nadejście wiosny. W tamtym czasie znano już pączki, ale w zupełnie innej wersji niż ta współczesna. Pączki przygotowywano z ciasta chlebowego, gdzie nadzienie stanowiła słonina bądź boczek, a w smaku były one słone lub pikantne. Właśnie takie jedzono m.in. w starożytnym Rzymie, jednak po upadku Cesarstwa Rzymskiego przetrwały w kuchni – dzięki mnichom, którzy przejęli receptury i sami wyspecjalizowali się w wyrabianiu pączków.
Prezentacja projektu WIE "Kulturowy Zegar Warszawy"
- Szczegóły
Z radością przedstawiamy Wam nasz folder projektowy (w wersji elektronicznej, do pobrania). Mamy nadzieję, że nasz projekt edukacyjny "Kulturowy zegar Warszawy" (realizowany corocznie w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych) odsłoni przed wami efekty i tajemnice naszych varsavianistycznych podróży po stolicy. Wersja drukowana jest dostępna u autorki projektu i będzie przekazana uczestnikom i zainteresowanym osobom. Uczestnicy projektu serdecznie dziękują Biuru Edukacji (m.st. Warszawa), Radzie Miasta i Dyrekcji Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof.Eugeniusza Pijanowskiego, a także Radzie Rodziców za patronat, wsparcie i opiekę w trakcie realizacji tego niezwykłego przedsięwzięcia, którego celem było rozbudzenie twórczych pasji uczniów Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego. |
Wielokulturowe śniadanie w Warszawie
- Szczegóły
W ramach kolejnej edycji miejskiego projektu WIE "Warszawa-stolica pojednania" prezentujemy dziś nasz pierwszy lutowy event, jakim jest wielokulturowe śniadanie warszawskie - egzotyczna Szakszuka, na którą zaprasza uczennica klasy II a p - Weronika Gurynow.
Ponieważ stół i spotkanie przy wspólnym posiłku są zawsze dobrym pretekstem do „zrobienia pierwszego kroku” w nawiązywaniu pozytywnych relacji z sąsiadami, dlatego ten element czynimy pierwszym etapem naszego pojednania. Na śniadanie w naszej wirtualnej rzeczywistości zapraszamy wszystkich sympatyków i obiecujemy, że przy okazji porozmawiamy o innych kulturach, a także o tym, jak możemy pomagać, co możemy robić, aby wspólnie było nam lepiej w naszej wielokulturowej stolicy. Śledzimy synkretyczne pasje literatów, artystów, znanych warszawiaków , a przede wszystkim podróżników. Dziś przedstawiamy znanego pozytywistę, który tak o sobie pisał w listach: “Szwendam się po świecie jak marek po piekle”. Badacze jego życia obliczyli, że podróżowanie zajęło mu 17 lat życia. Zwiedził Europę i Amerykę. Był w Afryce. Włóczęgowskie pasje zaowocowały ogromem korespondencji, które publikował w krajowej prasie. Prawdopodobnie poznał tez większość kulinarnych perełek zwiedzanych krain. Poniżej uczestniczka projektu - Weronika Gurynow zaprezentuje wielokulturową, aromatyczną tunezyjską potrawę śniadaniową o egzotycznej nazwie Szakszuka. Weronika specjalnie dla nas ugotowała ten przysmak.
Organizacja roku szkolnego
Podręczniki 2023/2024
Lista podręczników na kolejny rok szkolny już jest dostępna - TU
Doradztwo zawodowe
Szkolenie zawodowe dla uczniów klas drugich
8.04.2024 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Hala Selgros Piaseczno, odbyło się kolejne szkolenie zawodowe dla uczniów klas ...